Chocolade blijft voorlopig duur ondanks gedaalde cacaoprijzen

DEN HAAG (ANP/BLOOMBERG) – Na de historische prijsstijging van 2024 zijn de cacaoprijzen op de wereldmarkt dit jaar met zo’n 50 procent gekelderd. Dit betekent echter niet dat de prijzen van chocoladerepen en bonbons binnenkort omlaag gaan.

Chocoladefabrikanten werken vaak met zogeheten futurecontracten. Dat zijn afspraken om cacao later tegen een vaste prijs te kopen. Omdat ze die cacao al eerder hebben ingekocht tegen de hogere prijzen, gebruiken ze nu nog die dure voorraad. Vorig jaar verdrievoudigden de cacaofutures bijna, waarna fabrikanten de chocoladeprijzen verhoogden.

“De prijzen waarmee de chocolade-industrie momenteel werkt, zijn erg hoog en pijnlijk”, zegt een marktkenner van het Londense handelsbedrijf Marex Group. “Het gaat nog wel even duren voordat we daar doorheen zijn.”

Recordprijs

Producenten en marktexperts verwachten dat de lagere cacaoprijzen pas in de tweede helft van volgend jaar in de supermarkten merkbaar worden, en zelfs dat is verre van zeker.

Cacao steeg vorig jaar tot een record van bijna 13.000 dollar per ton. Dat kwam doordat ziekten en extreem weer de oogsten in Ivoorkust en Ghana, goed voor meer dan de helft van ‘s werelds cacao, verwoestten. Maar de prijzen kelderden toen de oogstvooruitzichten verbeterden, de vraag afnam en sommige zorgen over een blijvend tekort wegvielen. Dit jaar zijn ze met ongeveer de helft gedaald, op weg naar de sterkste jaarlijkse daling sinds 1960, het jaar waarin deze cijfers voor het eerst werden bijgehouden.

Wereldwijd hebben chocoladeproducenten manieren gevonden om met de schommelende prijzen om te gaan, door bijvoorbeeld recepten aan te passen en het cacaogehalte te verlagen. Ze hebben ook sommige porties een stukje kleiner gemaakt.

Bron: ANP